Екскурзии

05.06.2013

България е красива страна и предоставя много възможности за еднодневни екскурзии от София. Проверете опциите за еднодневни екскурзии или ни уведомете, ако имате желание да посетите точно определено място в България. Ние ще се радваме да ви закараме там.

София – Рилски манастир

Това е една перфектна еднодневна екскурзия до най-големия манастир в България, която комбинира красива природа с история и култура. В списъка на световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО и сгушен в Рила планина на 1150 м над морското равнище, Рилският манастир е създаден през 10-ти век от последователи на отшелника Св. Иван Рилски. Манастирът е бил духовен център през Средновековието и е запазил българския дух жив през дните на Османско владичество.

От външната страна, манастирът е запазил вида си на крепост, но след като се влезе през портата, пред посетителите се открива широк двор, постлан с камъни и обграден с красиви балкони с църква в средата. И всичко това сред невероятно красивата Рила планина.  

За разлика от повечето църкви, построени през Османско владичество, това е една от църквите, които са изографисани отвън и на стените са изписани религиозни сцени в ярки цветове.

София – Копривщица

Копривщица се намира в сърцето на Средна гора на 110 км. от София. През 1952 г., градът е обявен за единствения град-музей в страната, а от 1971 г. е архитектурен и исторически резерват, с общо 388 археологически, исторически, художествени и етнографски паметници на културата. Най-добрия начин да се разберат корените на българския Ренесанс е да се посети Копривщица и нейните къщи от 19 век с цветните дворове, оградени с високи каменни стени и порти, и тесни, каменни улички. Много от къщите са превърнати в музеи, но всяка от тях има своя идентичност, свързана с основното занимание и големина на семейството. Друга забележителност е църквата Успение Богородично и Мавзолея – костница от 20 април, посветен на загиналите в Априлското въстание.

Много красиви са и множеството каменни мостове, изградени над малки поточета и рекички, които се вливат в река Тополница, като най-известния е Калчевия мост. От него на 1786 г. е бил даден сигнала за началото на Априлското въстание за освобождение на България от Османското владичество.

Пешеходната обиколка е около 2 часа. Ще имате свободно време за обяд и пазаруване.

София – Пловдив и Бачково

Пловдив е вторият по големина град в България и е разположен на река Марица на 150 км. от София. Уникалното му местоположение на древни кръстопътища е допринесло за културните и политически влияния на източни и западни цивилизации. По-древен от повечето древни градове като Рим, Атина, Картаген или Константинопол и почти съвременник на Троя, Пловдив е град изграден върху древни градове с култура, повлияна от много култури.

Пловдив е живописен град, с много паркове и градини, музей и археологични паметници. Старата част на града, с къщи от Възрожденския период (18-19 век) е внушителен открит музей, който е разположен на трите хълма на древен Тримонциум. Една от най-големите забележителности на града – Амфитеатъра (добре запазен Римски театър) се намира в Стария град и все още се използва за представления и концерти на живо.

С нашата двучасова пешеходна обиколка вие ще научите за вълнуващата история на града, докато се разхождате из историческия квартал с неговите красиво декорирани къщи от 19 век, стари крепостни стени, невероятни църкви и паметници от римско време като форума и стадиона.

Следобяд ще посетите Бачковския манастир, който се намира на 30 минути от Пловдив, който е забележителен религиозен и туристически център с уникални стенописи в църквата Св. Никола.

София – Враца

Враца е красив град с много природни гледки като дефилето Врацата, което е дало името на града и пещерата Леденика. В самия град има две средновековни кули – Куртпашовата и кулата на Месчиите, които са едни от символите на града и датират от XVI век.

Природен парк „Врачански Балкан“ е един от десетте защитени природни парка в страната. Паркът се простира на 30 130 хектара.  В регистрите на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси, паркът е класифициран в категория пета на „Защитени ландшафти“ с международна значимост и се препоръчва за туризъм, почивка и възстановяване. Паркът е уникален природен комплекс с огромно разнообразие на флората и фауната. Във „Врачанския Балкан“ се намират и някои от най-интересните пещери, които са над 500 на брой. Пещерите са сред природните чудеса на света, а уникалната им подземна красота е създавана в продължение на милиони години. 

София – Банско

Банско е град в южна България, разположен в подножието на Пирин планина и е един от най-популярните зимни ски курорти в България. Археологическите находки в Банско и Разложката долина датират от ранните периоди на Римската Империя.

Банско е очарователен планински курорт, сгушен в Пирин планина, който предлага уникална комбинация от отлични възможности за практикуване на различни зимни спортове, и за потопяване в българските традиции и фолклорни обичаи. Банско предлага повече от красив пейзаж и ски писти на световно ниво. Банско носи българския дух и затова си струва да го посетите.