Топ 5 сувенири, които да купиш от България

20.10.2013

              Всеки един от нас е изправен пред същия проблем - турист си  в чужбина и искаш да си купиш нещо традиционно, нещо, което да ти напомня за интересната култура, с която си се запознал. Е, ако си на посещение в България, си голям късметлия, защото ще се видиш, че българската култура дава много възможности, които можеш да вземете със себе си, за дома си и това ще  напомня за  уникалната българска култура. Ето защо ние обобщихме цялата туристическа информация за сувенири и направихме списък с топ 5 на най-интересните сувенири, които можеш да си купиш от София.

              Да започнем с може би най-популярния факт за България - България е една от най-добрите производителки на розово масло. Районът, наречен "Долината на розите", се намира на юг от Стара планина. Производството на розово масло там се развива в продължение на векове и България произвежда 85% от световната продукция на розово масло. Сред туристите козметика като шампоани, сапуни и парфюми от розово масло е доста известна и определено са в " задължителния списък за пазаруване в София". Вие вероятно ще каже: "Какво пък е интересното на това, след като всеки знае за него?". Ами отговорът е прост: "Чували ли сте някога за сладко от розово масло?"

              Сладкото от българска роза датира от 1700 г. и това е нещо, което можете да намерите само в България. То е автентичен и традиционен подарък и е един от петте най-добри сувенира, които ти предлагаме да закупиш. Дори и да не посетиш самата долина, ще ти кажем една тайна - можеш да си купиш розово сладко от София. И също така само на 5 минути от апартаментите АЛЕГРА и ХАЙ ТЕК се намират малки кокетни традиционните магазини, които ще ти предложат известното сладко.

               Време е за второто предположение, което сме подготвили за теб. Чувал ли си някога за българска народна музика? Може би не, защото тя не е част от дневната програма по MTV. Но дори и така, богатството на българския фолклор е безкрайно. Българска музика използва широк набор от инструменти - гайда, кавал, тамбура и много други. Така че нашият съвет към теб е да станеш част от българския фолклор - купи CD с традиционна българска музика (ако си вземеш видео CD също така можеш да станеш свидетел на красотата на българските народни танци). Ето един линк на една от най-известните български групи за фолклорни песен - http://www.youtube.com/watch?v=mrcgDhpS3uo.

               Когато хората чуят думата "сирене", те по подразбиране я асоциират с Франция. Е, Франция е много известна със своите различни видове сирена, но нека бъдем честни - френското сиренето не мирише много добре. Българското сирене, от друга страна, е много вкусно, мирише добре и също е много популярно за нашия регион. Ето и един интересен факт - българите наистина слагат настъргано сирене на пържените си картофки. В непосредствена близост до нашите апартаменти ще откриете малки магазинчета, където местните производители на млечни продукти продават автентичното си сирене. Този линк е към един от тези магазини: http://dobrev-cheese.com/en/home/. Така че това, което казваме, е - защо не се върнеш вкъщи със сирене от Български и не го споделиш с близките си?

                Досега получи някои съвети за българската храна. Но, ако дойдеш в България, харесаш толкова много от българските ястия и ти се иска да се научиш как да си ти приготвяш в удома  -  тогава определено трябва да си вземеш като сувенир българска готварска книга. Намерете най-близката книжарница до апартамента си и да го купите. Ето една възможност за вас: http://images.betterworldbooks.com/078/Bulgarian-Cookbook-Slavov-Atanas-9780781805810.jpg

                Дадохме ти четири предложения досега и сега ни остава само последното. Ако си любител на спорта и по-точно - ако си футболен фен, тогава определено трябва да си чувал за най-известния български футболист в днешно време - Димитър Бербатов. Това, което всъщност ти предлагаме е да си купиш като сувенир от магазини за подаръци  футболна тениска на българския национален отбор с номера на Бербатов. Неговият номер за националния отбор е 9, а тениска изглежда така: http://www.whoateallthepies.tv/wp-content/uploads/2010/05/PA-7820213.jpg

Надяваме се, че тази статия сме успели да ти помогнем с планирането на пътуването ти в България.